Plans submitted for £800,000 Woodlands Cancer Centre extension

How the courtyard will look in the new-look Woodlands Cancer Centre

How the courtyard will look in the new-look Woodlands Cancer Centre - Credit: Archant

Progress towards securing an £800,000 extension at the Woodlands Cancer Centre took a significant step when the plans were submitted for approval from Huntingdonshire District Council.

A design and access statement by Martindales Architects Ltd sets out the need for more space, stating capacity has been a problem at the unit at Hinchingbrooke Hospital for three to four years due to a rise in the number of cancer patients.

It continued: “As a result of the lack of clinical space, some of the services have been relocated to the main building. This is not good practice and has a direct effect on the patient experience.”

Essential additional facilities listed in the application include extra clinic rooms, more treatment chairs for chemotherapy to be delivered and a larger waiting area.

What is planned is said to be “architecturally striking” and “distinctly modern” in appearance, with solar panels on the roof. A new main entrance and waiting areas will go on what is currently an area of grass next to the centre.


You may also want to watch:


Patients receiving chemotherapy will have a “view out” from the quadrant-shaped extended section, which promises to have a “light, airy feel”.

Outside, there will be a courtyard garden for patients and relatives.

Most Read

Woodlands lead nurse Lynda Hall said: “This will provide us with much needed space to be able to treat the increasing number of patient referrals.”

Become a Supporter

This newspaper has been a central part of community life for many years. Our industry faces testing times, which is why we're asking for your support. Every contribution will help us continue to produce local journalism that makes a measurable difference to our community.

Become a Supporter